DERDE DRUK

DE GODEN HEBBEN HONGER

Siberische reisverhalen

Uitgeverij Contact

oktober 2003

 

BESTEL

http://www.boekenwereld.com/auteurdirect.lasso?nm=Jacobs,%20Gerard

 

 

De Goden hebben honger is een journalistieke reis door de tijd, door een van de opwindendste periodes uit de moderne geschiedenis, waarin het machtige Sovjetrijk verkruimelt, de maffia de macht grijpt en de verschrikkelijke waarheid over het Sovjetregime stap voor stap ontdekt wordt.

 

Gerard Jacobs reist sinds 1986 door de binnenlanden van Siberië. Hij maakt mee hoe de Sovjet-Unie ineenstort en de bewoners van Siberië op de puinhopen van de communistische heilstaat een nieuw bestaan proberen op te bouwen.
Hij bevaart de grote rivieren van Siberië, de Ob en de Kolyma, en trekt op met de oorspronkelijke bevolking van Siberië, de Khanten, Nenets, Jakoeten en Evenken die met uitsterven worden bedreigd in het land achter de bergen, voorbij de horizon waar God vergat het land van het water te scheiden.

 

Jacobs leeft temidden van gouddelvers, mijnwerkers en oliemannen en beschrijft hun hoop en hun teleurstellingen.
Hij noteert de verhalen van overlevenden uit de Goelag Archipel en brengt de geschiedenis tot leven.

De verhalen en boeken die Jacobs sinds 1986 publiceerde, zijn nu gebundeld en gaan vergezeld van een DVD met de documentaire Stalin had een brug beloofd, over de ontdekking van een massagraf op de oever van de Ob.

 

 

De documentaire won een Gouden Kalf op de Nederlandse Filmdagen in 1996 en de hoofdprijs op het filmfestival van München in 1997.

De Siberische reisverhalen verschenen eerder bij Contact als Reis naar de rand van de wereld (1992) en Goudkoorts (1993) en werden gepubliceerd tussen 1986 en 2003 in De Volkskrant.

 

 

De recensies:

Geert Mak in de NRC: 'Ingehouden, zorgvuldig respectvol, nooit sensationeel en soms ronduit poëtisch…journalistiek eerlijk als brood'.

Hans Bouman in de Volkskrant: 'Hartverscheurend en imponerend'.

Piet Hagen in de Journalist: 'Indringend en authentiek. Jacobs is een meester in de vertelkunst'.

Fred Kempe in de Wall Street Journal: 'Vlijmscherp'.

Trouw: 'Indringend en overtuigend'.

Vrij Nederland: 'Beeldende verhalen die ontroeren door een mengeling van eenvoud en tragiek… Jacobs geeft de statistieken een gezicht.'

Uit het juryrapport van de Nederlandse filmdagen: "Stalin had een brug beloofd" schetst een zeer indringend beeld van een dorpsgemeenschap in Siberië. In een prachtige compositie van beelden en getuigenissen ontvouwt zich de tragische geschiedenis van het dorp.
Tot op het bot weet Jacobs bloot te leggen waartoe een jarenlang schrikbewind heeft kunnen leiden. Gaandeweg ontfutselt hij de ware gevoelens van de dorpsbewoners ten opzichte van Stalin. Het ontluisterende verslag van het opruimen van het massagraf vormt het hoogtepunt van deze zeer indrukwekkende documentaire.